ESD
De afkorting ESD staat voor Education for Sustainable Development, wat in het Nederlands vertaald wordt als Onderwijs voor Duurzame Ontwikkeling. Het is een internationaal erkende term die verwijst naar een onderwijsbenadering die gericht is op het bevorderen van duurzame ontwikkeling door middel van onderwijs en leren.
Wat is TEACH4SD?
TEACH4SD is een innovatief project ondersteund door het Erasmus±programma, gericht op onderwijs voor duurzame ontwikkeling (ESD). Het project ondersteunt de Europese Green Deal en streeft ernaar om industrie, onderzoek en onderwijs te verbinden om klimaat- en milieuproblemen aan te pakken. Het doel is om leraren op te leiden als changemakers die bijdragen aan een eerlijke en rechtvaardige groene transitie.
Missie: Leiding nemen in de transitie
TEACH4SD wil gecertificeerde ESD-benaderingen integreren en opschalen in beroeps- en hoger onderwijsinstellingen in Europa. Door samenwerking met industriële partners, wil het project leraren in staat stellen om studenten de groene vaardigheden en competenties bij te brengen die nodig zijn voor een succesvolle duurzame transitie.
Regionale Kenniscentra
Het project omvat vijf regionale kenniscentra voor beroepsopleiding (CoVE’s) die zich richten op de sectoren gezondheid, handel, ondernemerschap, kleding en textiel, en bouw. Deze centra werken samen om beroepsexcellentie op het gebied van duurzaamheid te bevorderen en toekomstige arbeidskrachten uit te rusten met de benodigde kennis en vaardigheden.
Projectduur
TEACH4SD loopt vier jaar en eindigt op 14 juni 2027.
Samen met partners zoals Saxion en Novell-T, werkt het ROC aan het ontwikkelen van kwaliteitstrainingen voor docenten. Deze trainingen zijn essentieel voor het bereiken van de projectdoelen.
conferentie
In september 2024 nam het ROC van Twente deel aan een bijeenkomst bij ELISAVA Design School in Barcelona. Tijdens deze conferentie kwamen internationale experts van het projectconsortium en een gastspreker van de European Training Foundation samen, wiens expertise ligt in duurzaamheid en onderwijskwesties.
Belangrijkste onderwerp: de rol van onderwijs bij het uitrusten van toekomstige generaties met de competenties die nodig zijn voor een duurzame toekomst.
Onderwijs voor Duurzame Ontwikkeling (ESD)
Wat is ESD? Onderwijs voor Duurzame Ontwikkeling (ESD) is een benadering van onderwijs die mensen in staat stelt om de kennis, vaardigheden, waarden en attitudes te verwerven die nodig zijn om duurzame ontwikkeling te bevorderen. Het richt zich op het integreren van principes, waarden en praktijken van duurzame ontwikkeling in alle aspecten van onderwijs en leren.
ESD is een krachtig middel om individuen en gemeenschappen te empoweren en hen te helpen een actieve rol te spelen in het bevorderen van een duurzame toekomst.
Doelstellingen van ESD:
- Bewustwording Verhogen:
ESD streeft ernaar om bewustwording te creëren over de uitdagingen en kansen van duurzame ontwikkeling. - Kennis en Vaardigheden:
Het biedt de kennis en vaardigheden die nodig zijn om duurzame oplossingen te vinden voor sociale, economische en milieuproblemen. - Verantwoordelijk Gedrag:
ESD moedigt individuen aan om verantwoordelijk gedrag te vertonen dat bijdraagt aan duurzame ontwikkeling. - Actieve Participatie:
Het bevordert actieve participatie in lokale, nationale en mondiale inspanningen voor duurzame ontwikkeling.
Belangrijke Kenmerken van ESD:
- Interdisciplinair:
ESD integreert verschillende disciplines zoals milieu, economie, en sociale wetenschappen. - Participatief:
Het moedigt actieve betrokkenheid en participatie van studenten aan. - Probleemoplossend:
ESD richt zich op het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden. - Toekomstgericht:
Het helpt studenten om na te denken over de lange termijn en de impact van hun acties op toekomstige generaties.
Implementatie van ESD:
- Curriculumontwikkeling:
Integratie van duurzame ontwikkelingsthema’s in het curriculum. - Professionele Ontwikkeling:
Training en ondersteuning voor docenten om ESD effectief te onderwijzen. - Samenwerking:
Samenwerking tussen scholen, gemeenschappen, en andere belanghebbenden om duurzame ontwikkelingsdoelen te bereiken.
Teacher Training
Alle gebundelde kennis van de Hogeschool partners in het consortium werd tijdens de conferentie in Barcelona onderling gedeeld en bediscussieerd. Dit alles met als doel om per land een kwaliteitstraining te ontwikkelingen voor docenten in alle organisaties.
Deze trainingen vinden de komende twee jaren plaats en zijn een belangrijk deel van de opbrengsten die dit project zich ten doel heeft gesteld.
Meer weten?
Het team van Ondernemerslab ROC van Twente is trots om deel te mogen uitmaken van dit ambitieuze project en deelt graag hun kennis en ervaring op het gebied van “onderwijs en ondernemen”.
Voor vragen en/opmerkingen kun je terecht bij:
- Patrick van der Wekke
(project coördinatie ROC van Twente)
pvanderwekke@rocvantwente.nl - Johan Brinkman
(Teammanager Ondernemerslab ROC van Twente)
jobrinkman@rocvantwente.nl