Op 31 mei 2023 kwamen de meiden van het techniekhuis in het Ondernemerslab bijeen voor een gezamenlijk ontbijt en om aandacht te schenken aan inclusiviteit en gelijkwaardigheid in het vak. Zij hebben met elkaar ervaringen besproken om te kijken wat de voordelen en nadelen zijn. Er werd gekeken naar hoe er meer gelijkwaardigheid kan komen in de colleges en de werkvloer.

Betrokken opleidingen

Er zijn verschillende colleges van ROC van Twente en opleidingen betrokken in het project van gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Waaronder de colleges Bouw & Vervoer, Creatieve industrie & ICT en Techniek. In de opleidingen van dit college, en in het technische beroep komt het voor dat er minder vrouwen werkzaam zijn. Hierdoor wordt er vaak weinig rekening gehouden met de dingen die vrouwen nodig hebben op hun werkplek.

Bewust gekozen voor dit werkveld

Tijdens de activiteit zijn er stellingen aan bod gekomen, waaronder het bewust kiezen voor dit werkveld. Veel meiden gaven de bevestiging dat dit klopte omdat dit echt bij je moet passen om iets in de bouw of logistiek te gaan doen. Ook is er gezegd dat ze goed overweg kunnen met de mannelijke studenten omdat je geslacht in principe geen verschil hoeft te maken in de opleiding die je doet of het beroep dat je uitvoert.

Onderscheid in jongens en meiden

In colleges Bouw & Vervoer, Creatieve industrie & ICT en Techniek, en de werkvloer hierna zit veel verschil tussen jongens en meiden. Zo worden er opmerkingen gemaakt als ‘Je bent meisje, dus ik help jou wel even’. Klasgenoten doen dit minder vaak dan collega’s dit doen. Een van de meiden gaf aan dat haar baas hier niks mee deed toen ze het tegen hem zei. Dit komt omdat het werk wat verricht wordt snel af moet zijn. Wel is het zo dat er ook mannen zijn die minder sterk zijn. Het valt toch op dat hierover weinig opmerkingen naar jongens worden gemaakt dan bij vrouwen.

Passende werkkleding

Doordat er minder vrouwen werkzaam zijn in de bouw, techniek en industrie komt het voor dat het werkkleding te groot is voor vrouwen. Er werd aangegeven dat er wel rekening mee werd gehouden na dit te melden. Hierbij wordt gekeken of er geschikte vrouwenkleding is dat past bij het beroep.

Ook blijkt het door de minderheid van vrouwen dat ze het verschil vaak niet weten tussen de maten. Het hangt vaak af van het bedrijf. Bij grote bedrijven denken ze vaak sneller met je mee omdat er wellicht meer vrouwen werkzaam zijn dan bij kleine bedrijven.

Initiatief van Tracy Olde Rikkert

Dit project is een initiatief van Tracy Olde Rikkert. Zij is medewerker in College Bouw & Vervoer en heeft dit opgestart met het belang om met een gelijkwaardige en respectvolle manier met elkaar overweg te gaan. Er wordt ook gekeken of er een dag ingepland kan worden voor alle meiden binnen de colleges Bouw & Vervoer, Technologie en Creatieve industrie & ICT om met elkaar een gezamenlijke ondernemende activiteit te doen.

Uiteindelijk wil dit zeggen dat het niet uitmaakt welk geslacht, afkomst of seksuele voorkeur je hebt binnen deze colleges, en in het werkveld daarbuiten. Iedereen is gelijk!

gewoon doén...

Elke maandag het laatste nieuws van het Ondernemerslab in je mailbox?
Ja, ik abonneer me op de nieuwsbrief van het Ondernemerslab:
Ik ben: *

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Pin It on Pinterest

Share This