Joep Latka volgt de opleiding “Ontwerpend Meubelmaker” aan het ROC van Twente in Almelo. Hij zit in het laatste jaar van zijn opleiding. Een ondernemend type, dat al tijdens zijn opleiding zijn eigen bedrijf is begonnen. Sinds juni is hij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met zijn bedrijf “Arts & Crafts”.

Joep is nog niet klaar met zijn opleiding. Hij loopt op dit moment stage. Dat is een bijzonder verhaal. Joep: “In deze opleiding moet je in het eerste deel van je laatste schooljaar stage lopen Van mijn docent Jan Aarninkhof hoorde ik dat het ROC van Twente samen met de SBB (Stichting Bedrijfsleven Beroepsonderwijs) een pilot heeft opgezet om ambitieuze studenten te stimuleren ondernemer te worden. Ik krijg nu de kans om stage te lopen bij mijn eigen bedrijf.”

“Da’s natuurlijk heel bijzonder, want tijdens zo’n stage wordt je natuurlijk op een heleboel competenties en werkzaamheden beoordeeld door een leermeester. Ik kan natuurlijk niet mijn eigen beoordelaar zijn, dat zou zoiets zijn als de slager die zijn eigen vlees keurt. Bert Timmerman van het Ondernemerslab van ROC van Twente heeft, samen met de SBB, geregeld dat mijn werk wordt beoordeeld door vakmensen bij andere meubelbedrijven die geaccrediteerd zijn als leermeester.”

Joep: “Ik vind het geweldig om precies op de wens van mijn opdrachtgevers een meubel te ontwerpen en daarna ook helemaal uit te voeren. Mijn eerste opdracht was het ontwerp van een tafel met betonnen elementen erin gegoten. Voor mijn zus. En na die eerste tafel, kwamen de opdrachten als het ware vanzelf binnen. Daaruit heb ik heel duidelijk geleerd hoe belangrijk het is om als ondernemer een netwerk op te bouwen en te onderhouden.  En dan is het natuurlijk niet meer dan logisch dat je begint in je eigen kring: familie, kennissen, vriendenkring.”

Joep: “Ik werk met hout. Prachtig materiaal waar je hele mooie dingen mee kunt doen. Maar de hoeveelheid hout op deze aarde is niet onuitputtelijk. Bomen zijn niet alleen belangrijk als leverancier van hout, maar ze leveren ook voedsel en medicijnen en bieden bescherming en een woonplaats voor dieren en mensen. Daarom vind ik het belangrijk om iets terug te doen. In samenwerking met de stichting “Trees For All” laat ik voor iedere opdracht twee bomen terug planten. Eén in Nederland en één in de Filipijnen. Dat klink voor sommige mensen misschien een beetje zweverig, maar ik vind het belangrijk om iets terug te doen en ook een bijdrage aan de toekomst te leveren. Uiteindelijk heb ik daar zelf ook weer profijt van.”

Joep wordt intensief begeleid in zijn eerste stappen op weg naar zelfstandig ondernemerschap. Door zijn praktijkdocent, door het Ondernemerslab van het ROC van Twente en door het ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) in Hengelo.

Joep: “Ik word enorm geholpen en ondersteund. Ik kan met al mijn vragen bij ze terecht. Zowel bij Jan (Aarninkhof), Bert Breukers van het ROZ als bij Bert Timmerman van het Ondernemerslab van ’t ROC. Ze staan altijd klaar met adviezen en hulp. Maar ik moet het wel zelf doen! Zoals ze bij het Ondernemerslab zeggen: Je moet het zelf doen, maar je hoeft ’t niet alleen te doen…”

Benieuwd naar het werk van Joep? Kijk op zijn website www.artscrafts.eu

Pin It on Pinterest

Share This