Teammanager ROC: ‘Ze hebben laten zien hoe eenvoudig het kan zijn om drones te implementeren binnen het onderwijs’

Een workshop over drones viel zo in de smaak, dat drie studenten Elektrotechniek van het ROC van Twente een eigen bedrijf hebben opgericht: TechTeaching. “Na die workshop is het heel snel gegaan.”

De workshop over de toepassing van drones in het onderwijs, die ROC-studenten Bart Katier, Jacco Veldscholten en Matthias Schuurhof in oktober in Hellendoorn aan techniekdocenten van vmbo- en mbo-scholen uit de regio’s Zwolle en Twente gaven, bleek een groot succes. “We hebben de docenten laten zien wat je allemaal kunt doen met drones. Ze zijn er niet alleen om mee te spelen, maar kunnen ook in het dagelijks leven voor verschillende doeleinden worden ingezet. Neem de brandweer, daar maken ze gebruik van drones met thermische camera’s”, vertelt de 20-jarige Bart. Samen met medestudenten Jacco (19) en Matthias (19) heeft hij nu TechTeaching opgezet. “In de auto, op de terugweg vanuit Hellendoorn, wisten we al dat we hier verder mee wilden. Daarna is het heel snel gegaan.”

Andere scholen belden met het verzoek om ook daar zo’n workshop te komen geven. De drie besloten het professioneel aan te pakken en een eigen bedrijf te starten. Daarbij worden ze ondersteund door het ROC van Twente. Teammanager Gregor Rausch (49) was meteen enthousiast toen hij over hun plannen hoorde. “Ze hebben laten zien hoe eenvoudig het kan zijn om drones te implementeren binnen het onderwijs. Dat is de sleutel tot hun succes.”

TechTeaching verzorgt cursussen in het programmeren van robots en drones voor basis-, vmbo- en mbo-scholen. Ook geven ze workshops over het bouwen van drones. De studenten realiseerden zich al snel dat dit niet alleen interessant is voor scholen, maar ook voor bedrijven. Vorige week gaven ze voor het eerst een cursus aan mensen uit het bedrijfsleven. Bart: “Gedurende drie avonden krijgen de cursisten informatie over drones en gaan ze er ook zelf een bouwen. We beginnen met uitleg over de werking van een drone en de wet- en regelgeving die geldt voor het vliegen. Vervolgens gaat elke cursist aan de slag. Op de laatste avond mogen ze de drone uitproberen.”

Naast het geven van workshops en cursussen richten de jonge ondernemers zich met TechTeaching ook nadrukkelijk op technische vernieuwingen. “We zijn bezig met een innovatie in de ouderenzorg; een interactief zorgbord”, zegt Jacco.

Bart legt verder uit: “Dat is een wandbord van kunststof met een display en een paar grote, duidelijke knoppen. Familieleden en vrienden kunnen met hun mobiele telefoon, tablet of computer tekstberichten en filmpjes sturen naar het zorgbord. Die berichten worden getoond op de display. Met een druk op de knoppen kunnen bijvoorbeeld geluidsfragmenten worden afgespeeld. Ook is het mogelijk om een camera in het zorgbord te monteren, zodat het bord een signaleringsfunctie krijgt.”

De eerste reacties op het idee zijn positief. Ook Rausch ziet kansen voor het zorgbord: “Ouderen hebben vaak toch een deel van de digitale revolutie gemist. Jongere mensen sturen elkaar met het grootste gemak berichten via WhatsApp, maar voor veel ouderen is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Dan is het zorgbord een prima oplossing om in contact te blijven met familie en vrienden, mits het eenvoudig toegankelijk en betaalbaar is. Door gebruik te maken van gezichtsherkenning kun je het zorgbord zo programmeren dat de berichten alleen te zien zijn door de persoon voor wie ze zijn bedoeld.”

De drie studenten bouwen momenteel een prototype van het zorgbord. Het is de bedoeling dat die nog voor de kerstvakantie klaar is. Ook hebben ze hun idee aangemeld voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2018.

Bart, Jacco en Matthias zijn naast ondernemers momenteel ook nog gewoon student. Ze zitten in het vierde en laatste jaar van de opleiding Elektrotechniek. De examens staan voor de deur, en daarna volgt nog een laatste stageperiode van ongeveer een half jaar. “Het is veel, maar met een strakke planning is het wel te doen”, aldus Bart.

De drie hopen dat ze de stage in hun eigen onderneming mogen lopen, maar dat is nog niet zeker. Jacco: “Dat zou geweldig zijn. Je kunt dan zoveel meer doen binnen de onderneming. Nu ontbreekt vaak de tijd.”

Bron: Tubantia, Anita Dunnewijk

Jacco, Matthias en Bart

gewoon doén...

Elke maandag het laatste nieuws van het Ondernemerslab in je mailbox?
Ja, ik abonneer me op de nieuwsbrief van het Ondernemerslab:
Ik ben: *

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Pin It on Pinterest

Share This