Elke Hartman

Op Dinsdag 9 mei vond in het Ondernemerslab Twente een Hackathon plaats. Een Hackathon is een ontwerp-challenge waarbij je op een creatieve manier met elkaar aan de slag gaat. Ik ben in gesprek gegaan met Elke Hartman, zij is een van de organisatoren van deze Hackathon.

 

 

Het doel van Hackathon

”Hackathon is in principe een ontwerp challenge waarbij je op een creatieve manier met elkaar aan de slag gaat om een oplossing te bedenken voor een probleem. Bij de sessies krijg je een vraagstuk waarbij je samen met je teamgenoten ervoor zorgt dat er een innovatieve oplossing gaat komen”.

Verschil in duur van sessies

”Het is soms heel verschillend in hoe lang zo’n Hackathon precies duurt. Soms kan een Hackathon dagen duren, maar dat doen we op dit moment in dagdelen. Zo hebben de laatste twee sessies van 12:00 tot 16:30 geduurd en in de avond van 17:00 tot 21:00 uur”.

”Aan de hand van verschillende werkrondes wordt er in groepjes gewerkt aan bepaalde interpuncties. We zijn bijvoorbeeld nu aan de slag om een soort droombeeld te creëren waarbij wordt laten zien hoe de toekomst in het onderwijs eruitziet”.

Moodboards

”Een voorbeeld van de activiteiten zijn de moodboards. Iedere groep heeft een aantal tijdschriften waar ze doorheen kunnen bladeren. Als ze iets zien wat hen aanspreekt, dan knippen ze dit uit en wordt dit op het moodboard geplakt. Dit doen we om erachter te komen wat deze moodboard bij de deelnemers oproept”.

Meningsverschil

”Wat Hackathon zo bijzonder maakt is dat er veel verschillende meningen zijn over de activiteiten. De kandidaten mogen en moeten heel erg losgaan in wat ze denken en weten van het onderwijs. Sommige kandidaten vinden het lastig om met ideeën te komen, waarvan andere kandidaten het juist leuk en makkelijk vinden omdat ze creatief mogen zijn”.

”Over het algemeen vragen deze activiteiten veel energie en interactie omdat je er veel werk in moet steken. Bij deelname aan een Hackathon moet je er ten slotte wel een beetje van houden om te werken aan opdrachten zoals deze”.

Energie bewaren

”Bij een Hackathon is het belangrijk dat de energie er een beetje in blijft bij de kandidaten. Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, zorgen we voor voldoende pauzes tussendoor. Je ziet dat de kandidaten deze energie opbouwen door even in de benen te gaan en praten, of voor de ontspanning spelletjes spelen zonder dat dit een betekenis heeft”.

”Dit wordt gedaan zodat de kandidaten even voor zichzelf aan de slag kunnen gaan. Hierdoor zijn ze tijdens de volgende rondes weer gefocust en zijn ze er inhoudelijk weer met hun gedachte bij”.

Aanrader

”De activiteiten tijdens een Hackathon zijn erg interactief en creatief, dus als je hiervan houdt dan raad ik dit zeker aan. Stel, je hebt de gedachte om een bepaald probleem op te lossen op een manier wat je helemaal zelf mag bedenken, dan denk ik dat de ontwerp-challenge een mooi middel is om dit uit te voeren”.

”Je werkt echt samen aan een probleem om dit op te lossen en scherp te stellen. Je hebt het met je teamgenoten over het juiste onderwerp”.

 

 

gewoon doén...

Elke maandag het laatste nieuws van het Ondernemerslab in je mailbox?
Ja, ik abonneer me op de nieuwsbrief van het Ondernemerslab:
Ik ben: *

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Pin It on Pinterest

Share This