Wie zijn jullie?

Wij zijn studenten van de opleiding interieuradviseur. Met zijn vieren volgen we een Excellentietraject.

Mijn naam is Bente Weber en ik ben 17 jaar oud. De opleiding die ik volg is interieuradviseur. Deze richting tot interieuradviseur heb ik altijd al leuk gevonden. Creatief bezig zijn, projecten maken, advies geven en het resultaat vind ik het leukst van de opleiding. Ik werk bij Decorette Alex Roord. Hier leer ik om veel materialenkennis te krijgen en dat sluit aan op de opleiding. Na deze opleiding wil ik HBO-binnenhuisarchitect gaan volgen. Wanneer deze is afgerond wil ik een eigen bedrijfje starten.

Ik ben Elisa ten Vergert, ik ben 18 jaar en woon in Hengelo. Ik werk bij de Albert Heijn en geef gymles aan kinderen. De opleiding interieuradviseur vind ik echt heel erg leuk om te volgen. Het is een opleiding die goed bij me past, want ik vind het leuk om creatief bezig te zijn en mensen te helpen of adviseren. Na deze opleiding wil ik nog een HBO-studie gaan volgen. Ik weet nog niet wat, misschien verder in deze branche of iets heel anders erbij gaan doen. Later wil ik graag mijn eigen bedrijf.

Mijn naam is Natalia van Duinen Tello en ik ben 18 jaar. Naast school werk ik bij de Lidl en vind ik het leuk om creatief bezig te zijn. Daarom sprak mij de opleiding interieuradviseur aan. Ik kan hier mijn creativiteit kwijt en kom ik in contact met veel mensen wat ik ook erg leuk vind. Wat ik precies na deze opleiding wil doen is nog een vraag. Wel zou ik nog een HBO-opleiding willen doen en later een eigen bedrijf beginnen.

Mijn naam is Jord Ledeboer en ik ben 23 jaar. Ik volg de opleiding tot interieuradviseur. De opleiding bevalt me zeer goed, omdat ik graag creatief bezig ben en het leuk vindt om met klanten contact te hebben. Ook om hun te adviseren over bepaalde keuzes in hun interieur. Na deze opleiding wil ik graag aan het werk om ervaring op te doen en misschien voor mezelf te starten.

Kunnen jullie iets vertellen over BENJE? Wat doen jullie?

Wij volgen een Excellentietraject dat georganiseerd is door school. De opdracht die we mogen gaan uitvoeren is voor Heracles. Zij hebben ons gevraagd om een skybox in te richten. De box staat nog te koop en is helemaal leeg. Aan ons de taak om hem naar hun wensen en eisen in te richten. Het excellentie traject biedt ons mooie opdrachten naast onze studie, maar eigenlijk draait het om het hele proces waar we ingaan. De aanpak en de manier van denken, omgaan met de klant en communicatie met andere bedrijven. Het doel is dat we uiteindelijk wanneer we de opleiding gaan afronden een ervaring rijker zijn en meer kennis hebben over de gang van zaken. Als we dit doen krijgen we een extra certificaat. In de toekomst kunnen we met dit certificaat doorstromen naar het HBO en heb je kans om eerder aangenomen te worden.

Wanneer zijn jullie hiermee begonnen en hoe zijn jullie op het idee gekomen om dit op te starten?

Voor de zomervakantie werd bekend gemaakt dat er een excellentie traject zou worden gestart. Dit werd aangeboden door school en alle geïnteresseerde studenten kunnen solliciteren om aan dit project te mogen deelnemen. Om deel te mogen nemen moest je er gemiddeld goed voor staan en geen achterstand hebben. Ook werd gekeken naar je motivatie en je samenwerking met andere studenten. Uiteindelijk zijn wij met zijn vieren uitgekozen om dit project te mogen realiseren.

Hoe komen jullie op de naam BENJE?

De naam BENJE is ontstaan uit onze eigen namen: Bente, Elisa, Natalia, Jord, Excellentie

Wat voor projecten hebben jullie?

Omdat we nog maar net zijn begonnen hebben we nog niet zo veel projecten. Op dit moment zijn we bezig met het inrichten van de Skybox. Toen we begonnen aan het project stond de box nog te koop maar inmiddels is er al een koper in beeld. Dus nu is het de vraag wanneer de box daadwerkelijk wordt verkocht of wij dan nog steeds de inrichting mogen doen. Die keuze ligt dan bij dat bedrijf. Heracles heeft ons een aantal wensen en eisen gegeven waaraan de box moet voldoen en welke sfeer ze graag willen zien. Er moet in ieder geval een bar en een grote vergadertafel in komen te staan. Voor de sfeer is het aan ons de taak om een vernieuwend, verfrissend, zakelijk en gezellig ontwerp te maken. De ruimte moet multifunctioneel te gebruiken zijn, tijdens een wedstrijd en om te vergaderen.

Naast het project dat we via school hebben gekregen zijn we ook ons eigen project gestart. Op school hebben we een kleine ruimte tot onze beschikking om in te werken. De ruimte is vrij kaal, dus daarom zijn we met een voorstel gekomen om ook deze ruimte te verbouwen passend bij de stijl van ons bedrijf. Toen we akkoord hebben gekregen van de teamleider zijn we met dit tweede project gestart. Hoe dit proces verloopt kun je binnenkort terugzien in een onze vlogs.

Hoe kwamen we bij projecten?

Het ROC heeft al langer contact met Heracles en zo heeft Heracles gevraagd of studenten van de opleiding interieuradviseur een skybox wilden inrichten. In de toekomst willen we graag bezig met eigen projecten en eigen opdrachten kunnen binnenhalen. Op dit moment worden we nog veel begeleid door school en docenten uit het bedrijfsleven. Dit is heel erg leerzaam maar uiteindelijk willen we het echt zelf gaan doen. Normaal gesproken wordt een Excellentietraject in een leerjaar uitgevoerd. Maar onze groep heeft er zoveel extra ingestoken wat betrefd bedrijfsnaam kantoor etc dat we het misschien wel gaan doorzetten tot het vierde leerjaar of langer…?

Hoe reageerden jullie omgeving erop dat jullie hiermee zijn begonnen?

Bente: ik had mijn ouders verteld en die waren enthousiast, maar ze zeiden dat ik wel druk zou worden. Ze gaven veel ideeën en hielpen mij met wat ik deed. Ook zeiden ze dat het voor de toekomst wel goed is en ze vinden het goed dat ik initiatief toon. Nu ik bezig ben met dit project merk ik wel dat ik minder tijd heb voor vriendinnen.

Natalia: iedereen in mijn omgeving was positief en ze vonden het een goede kans om veel te leren, maar veel leraren en klasgenoten vragen zich af wat we precies doen of ze doen jaloers.

Elisa: toen ik het hoorde, dacht ik: dit wil ik doen! en mijn ouders zeiden meteen ja dit is echt iets voor jou! Mijn familie is erg nieuwsgierig en veel vrienden supporten mij. Toch zijn er een paar mensen die niet snappen waar ik mee bezig ben of die jaloers reageren.

Jord: Bij mij reageerde iedereen enthousiast en sommige kwamen met ideeën.

Waar kennen jullie Ondernemerslab van?

We kwamen bij Heracles Jan Groothuis van Ondernemerslab tegen, we raakten aan de praat en vertelden wat wij precies deden. Hij werd erg enthousiast en bood ons aan om hulp te vragen bij Ondernemerslab. Vervolgens hebben we een afspraak met hem gemaakt om te kijken hoe we met behulp van Ondernemerslab ons project nog verder kunnen uitbreiden.

Wat vinden jullie de voordelen en nadelen van een eigen onderneming?

Voordelen: het zijn vooral de ervaringen die je opdoet en dingen die je leert. Je leert nog meer dan van de opdrachten die je opleiding biedt. Tijdens deze projecten ben je bezig met echte klanten en met de opdrachten van school heb je eigenlijk altijd een denkbeeldige klant. Je kunt dan ook geen feedback ontvangen van de klant. Maar die krijg je nu wel en je hebt de mogelijkheid om je keuzes uit te leggen en met je klant te discussiëren over een ontwerp.
Nadelen: Omdat het project echt gerealiseerd wordt liggen tegenslagen wel echt op de loer. Je moet goed bedenken wat je de klant aanbiedt en of het wel mogelijk is. Zelf hebben we gehad dat we een ontwerp hadden gemaakt voor een bar die uiteindelijk met de maten niet in de ruimte paste. Hierdoor moesten we een nieuwe bar ontwerpen en dit koste ons veel tijd.

Wat vonden jullie het moeilijkste bij het opstarten van BENJE?

Vanaf het begin verliep alles best wel goed, maar een van onze valkuilen is dat we eerder om hulp moeten vragen als het nodig is. Alles wat we ondernemen moet teruggekoppeld worden naar onze begeleiders, dit vergeten wij soms te doen omdat we alle vier vrij zelfstandig zijn ingesteld. Maar het zijn de meest leerzame momenten van het project want van fouten die je maakt leer je het meest en de volgende keer pak je het dan anders aan.

Zijn er dingen die jullie bij het opstarten beter anders had kunnen doen nu jullie zo achteraf ernaar kijken?

Het terugkoppelen bij leraren, beter de afmetingen berekenen en beter onderzoeken. Verder hebben wij best wel een goede start gemaakt.

Wat zijn jullie doelen voor 2019?

Onze doelen zijn dat de Skybox wordt uitgevoerd, want het is nog steeds niet 100% zeker. Daarnaast willen wij graag doorgroeien met ons bedrijf en zou het leuk zijn als wij met zijn vieren nog meer projecten zouden mogen realiseren.

Hoe ziet BENJE eruit over 5 jaar?

Het zou leuk zijn als we dan nog steeds met zijn vieren zijn onder de naam Benje bij elkaar zijn en actief zijn met opdrachten voor klanten.

Hebben jullie tips voor startende ondernemers?

Goed onderzoeken, goed overleggen (communicatie), veel terugkoppelen wat heb je onderzocht en niet bang zijn om hulp te vragen als het nodig is.

Gegevens:

Bente Weber
Natalia van Duinen Tello
Elisa ten Vergert
Jord Ledeboer

email:
benjeroc@gmail.com

adres:
Roc De Sumpel
De Sumpel 4-6, 7606 JJ Almelo

telefoon nummer: 06-15101282 (jord)

Instagram: @benje.interieurstudenten
Facebook: benje.interieurstudenten

Pin It on Pinterest

Share This